Gyógyvizes medence

A gyógyító víz, mely segíthet a mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok csökkentésében, illetve segíthet az kialakulásának meggátolásában.

A Dávodi strandfürdő vízkészletének táplálását 3 mélyfúrással készült kút táplálja. A kutak mélysége eltérő, de vizüket azonos vízrétegből nyerik, melyekből szivattyúzott vizet 1990-ben hivatalosan is gyógyvizű hévízzé, majd 2005 és 2008-ban megerősítve az előző rendelkezéseket "Püspökpusztai gyógyvíz" elnevezéssel megalapozottan elismertek és helyben hagytak.

A gyógyvizes medencéket többszörös aktív anyagos szűrést követően ezek a gyógyvizes kutak táplálják. Az összességébe 2x250 m³-es víztömegű, feszített víztükrű medence töltő-ürítős rendszerű, hőmérséklete a hévizeknél megszokott viszonylag magas hőmérsékletű, ami ez esetben 35-38 ºC-ot jelent. A kutak teljesítménye 800 l/perc, amely tökéletesen képes biztosítani a víz állandó hőmérsékletét, illetve annak folyamatos minőségi szintjét.

A gyógyfürdő medencéinek kialakításánál már a kezdetektől a nyugodt pihenés lehetőségének megteremtése volt a szempont. A medence határoló falai mentén szinte teljes hosszban ülőpadokat alakítottak ki, melynek segítségével akár az idősebb korosztály is kényelmesen élvezheti a Dávod-Püspökpusztai gyógyvíz jótékony hatását. Mivel a vízben kisebb az aktív fürdőzés, a tűző naptól feszített árnyékolók védik a látogatókat, a medence közepén található határolók metén gyógyvizes masszázszuhanyok kaptak helyet.

A vegyelemzés szerint a víz kalcium magnézium tartalmú, alkáli – kalcium – hidrogén-karbonátos, kloridos, fluoridos gyógyvizek csoportjához tartozik, melynek révén kiemelten alkalmas jó néhány betegség, panasz kezelésére, illetve megelőzésére. Ilyen lehetnek a nőgyógyászati és mozgásszervi megbetegedések, lágyrész-reumatizmus, csont- és ízületek kopásos akár degeneratív betegségei. De akár reumás fájdalmak, gerincbántalmak, emésztőrendszeri és epebántalmak, anyagcserezavarok, bőrbetegségek gyógyítása vagy balesetből vagy más sérülésből eredő problémák utókezelése.

Szinte nincs is ahhoz fogható élmény, mint fürödve gyógyulni, gyógyulva fürdeni. Érdemes mindenkinek kipróbálnia néhány percre a gyógyvizes medencét, és élvezni gyógyfürdő kedvező hatását. Így válik a strandolás egészség megőrzéssé és egészség ápolássá. Nem kerül külön díjba, a fürdőbelépő minden gyógy- és strandfürdő medence szolgáltatásának igénybevételére jogosítja a fürdőzni vágyó vendégeket.